Als gemeente zien we dat er door welvaartsgroei (meer vleesconsumptie) en bevolkingsgroei een behoefte is aan hogere voedselproductie. Daarnaast is er om sociale, gezondheids- en milieuredenen wereldwijd een vraag naar een ander landbouwmodel: duurzamer produceren en minder ‘gesleep’ met voedsel over de wereld. De omvang van voedselproductie wordt in eerste instantie bepaald door de omvang en aard van investeringen in de landbouwgronden. Pas in tweede instantie is het afhankelijk van de omvang van het landbouwareaal. Om aan de groeiende voedselvraag te voldoen zal er de komende decennia wereldwijd volop geïnvesteerd worden in de landbouw en in de transitie naar duurzaamheid. Dat geld zal er ook zijn omdat de stedelijke economieën ook in de minder rijke landen van de wereld altijd voldoende geld beschikbaar zullen stellen voor hun voedselvoorziening (voedselprijzen gaan omhoog bij schaarste). We staan waarschijnlijk pas aan het begin van de economische ‘landbouwhausse’ en de kwalitatieve transitie in het landbouwmodel. Wageningen Universiteit speelt wereldwijd een leidende rol in onderzoek naar manieren om in te spelen op deze veranderingen, onder meer met onderzoek op haar proefvelden in het buitengebied. Deze rol zou in de toekomst kunnen groeien. Van de veranderingen zal Wageningen, via de universiteit, het nodige meekrijgen.
Vorig artikel