Wat speelt er
Landbouw hoort bij Wageningen, het is deel van onze identiteit. Maar als economische sector is landbouw maar klein. Een flink deel van de landbouw in Wageningen kun je zien als beheerder van het landschap en als directe voedselproducent. Producten die hier geteeld worden, worden hier ook gegeten.
Quote in de internetconsultatie: Door het afwisselende landschap van de Renkumse Benedenwaard kunnen runderen zeer goed zelfstandig in een groep fungeren in combinatie met recreatie. De runderen die er lopen zijn deels jongvee voor de melkveehouderij.
Maatschappelijk is er zeer veel belangstelling voor lokale voedselproductie, het leeft. De workshops over lokale voedselstromen zaten vol. Neem bijvoorbeeld deze inbreng bij de internetconsultatie. We moeten in Wageningen (en in de hele Vallei) inspelen op de onvermijdelijke transformatie in de landbouw. Van intensieve teelt voor de export (wereldmarkt) naar kwaliteitsgerichte natuurinclusieve circulaire landbouw voor de lokale en regionale markt. Bij bedrijfsbeëindigingen zijn de bestaande bedrijfslokaties goede vestigingsplaatsen voor diverse vormen van stadslandbouw en/of zgn. herenboeren (zoals het project in Ede). Dit vraagt een andere invulling van het functieveranderingsbeleid zoals dat in de afgelopen jaren is uitgevoerd.
Als gemeente werken we al aan het stimuleren van duurzame, lokale (regionale) voedselproductie in samenwerking met voedselproducenten, horeca, inwoners, de WUR, studenten, de Regio Foodvalley en de provincie.
Visie
We zien voor de landbouw in Wageningen een toekomst als onderdeel van lokale ‘waardeketens’, Daarom zetten we ons beleid waarmee we duurzame, regionale voedselkringlopen stimuleren voort. Dat betekent dat we waar mogelijk en passend land en andere middelen beschikbaar maken voor (experimenten met) natuurinclusieve voedselproductie in het buitengebied. Ook kijken we waar eventuele knelpunten in wet- en regelgeving zijn op te lossen. Lokale voedselproductie is alleen levensvatbaar als er ook een vraag naar is. We vergroten dus ook de zichtbaarheid en toegankelijkheid van regionaal geproduceerd voedsel, gaan nog meer zorginstellingen en horeca verbinden aan lokale producenten, werken aan meer afzetpunten, lossen logistieke obstakels op, en stimuleren innovatieve samenwerkingen tussen partners in de regionale voedselketen.
We verwachten dat de transformatiezone een nieuwe impuls kan geven aan deze ontwikkeling. Er wordt weliswaar grond aan de landbouw onttrokken maar er ontstaat ook een geheel nieuw landschap waarbinnen lokale productie beter past. Waar dat helpt zullen we regelruimte geven om het mogelijk te maken.
Onze rol zien we in het organiseren, makelen en regelruimte maken.
Vorig artikelVolgend artikel