De hoofdlijnennotitie
Deze hoofdlijnennotitie is het tussenresultaat van het proces om tot een visie voor het buitengebied van Wageningen te komen. In oktober 2019 is de raad van de gemeente met dat proces gestart dat plaatsvond in nauwe samenwerking met vele betrokken bewoners, grondeigenaren en gebruikers van het buitengebied. De samenwerking heeft geleid tot deze hoofdlijnen van de visie.
Deze hoofdlijnennotitie is de voor-laatste stap in de ontwikkeling van een samenhangende visie op ons buitengebied. In de visie geven we aan wat de gewenste situatie van ons buitengebied is. Hoe we op de beste manier tot deze gewenste situatie kunnen komen gaan we in de komende tijd met u bespreken. We horen graag van u wat u van de hoofdlijnen vindt en hoe we ze volgens u het beste kunnen uitwerken. En we zijn benieuwd wat u daar zelf als grondeigenaren, ondernemers en betrokken bewoners aan bij zou willen dragen.
Met dit verhaal starten we de laatste participatiestap in dit proces. Eerst komt er een periode waarin u op internet kunt reageren en daarna organiseren we de 2degebiedsconferentie. Vervolgens wordt, met de opbrengsten van de internetconsultatie en de gebiedsconferentie, de concept-visie opgesteld die ter besluitvorming wordt aangeboden aan de raad.
Hoe gaan we de komende maand werken?
Dit is een webdocument. Het is in modules opgebouwd. U bent vrij om te kiezen welke module u wilt lezen én u kunt steeds naar de volgende of vorige module gaan (‘vooruitbladeren of terugbladeren’).
Achter iedere module zit een ‘blog’, waar u kunt reageren en met elkaar kunt discussiëren. Over sommige onderwerpen hebben we specifieke uitwerkingsvragen aan u. In die gevallen is de tekst kort en echt gericht op discussie.
Tijdens de gebiedsconferentie gaan we verder met sommige van deze onderwerpen. Maar het kan ook zijn dat we nieuwe onderwerpen naar voren brengen naar aanleiding van de discussie van de komende weken.
Omdat dit een webdocument is, is het makkelijk om verbindingen naar andere documenten te leggen. En dat doen we ook. Er zitten verbindingen naar andere plekken in de hoofdlijnennotitie en er zijn verbanden naar achtergronden. Bij het onderwerp verkeer op de kleine wegen bijvoorbeeld, verwijzen we naar de specifieke pagina van de eerste internetconsultatie over het afsluiten van wegen voor doorgaand verkeer. We hebben ons beperkt tot de meest relevante verbindingen zodat u daar echt aanvullende achtergronden kunt vinden.
Wat staat waar?
In deze hoofdlijnennotitie staan verschillende voorstellen waarmee we een verandering op gang willen brengen. Dat zijn soms grote stappen. De eenvoudigste manier om daar overzicht in te houden is door dit webdocument van voren naar achteren door te nemen. Daarom zijn alle modules genummerd alsof het hoofdstukken van een rapport zijn. Als u steeds op de knop ‘volgende’ drukt dan gaat u van voren naar achteren.
Als u vooral in bepaalde onderdelen geïnteresseerd bent dan kunt u daar ook direct naartoe.
Wat zijn de onderdelen van deze notitie en wat weet u als u ze gelezen hebt?
De startnotitie (1.2)
In dit hoofdstuk verwijzen we naar de startnotitie die de basis was voor het proces voor de visie-ontwikkeling. In de startnotitie staan de uitgangspunten en achtergronden voor de visie-ontwikkeling.
Planproces en verwerking van informatie (1.3)
Hierin is aangegeven op welke wijze informatie is verzameld en hoe het verwerkingsproces is verlopen. Hierin zijn alle stappen aangegeven, dus de participatiestappen en ook de stappen van de gemeente en het adviesbureau. Daarmee ontstaat een totaalbeeld hoe de visie gemaakt is. Op veel plekken zijn links naar verslagen en tussenproducten weergegeven.
Positionering (2.1) en strategie (2.2)
In deze visie kiezen we voor een strategie die we samengevat hebben in de titel: het land van Wageningen, Wageningen in het land. Dit is een verhaal waarin we aangeven dat we voor een deel van ons gebied gaan sturen op eigen doelen voor het buitengebied en voor een deel gaan sturen op doelen die we delen met de provincie of het rijk.
De visiehoofdstukken (3.1, 3.2 etc.)
Hierin staan de inhoudelijke hoofdlijnen voor de visie. Het zal u opvallen dat de titels heel verschillend zijn. Soms zijn ze gebiedsgericht, soms een combinatie van thema’s, soms een specifiek thema. De titels vormen een samenhangende agenda. Zo hebben we de inhoud gebundeld. Veel specifieke vakgebieden als gezondheid, natuur, landbouw, verkeer of energie komen op verschillende plekken terug. Dus al is er een aparte titel ‘energie’, u krijgt alleen een totaalbeeld voor energie als u alle visiehoofdstukken leest.
Volgend artikel